Gerrit de Vos
 
Gerrit de Vos
foto 003-038 beschikbaar gesteld door Berend Bakker
 

Op de foto Gerrit de Vos, grootvader van mevrouw de Vries-Kuperus van moederszijde uit de Bogermanstraat 10 te Balk, met de groentekar waarmee hij langs de deuren ging. Gerrit woonde in het Sael in het tweede huis vanuit Balk aan de Lutszijde aan het Westeinde. Zoon Anne de Vos heeft de zaak overgenomen en heeft nog lang de handkar van zijn vader gebruikt
Gerrit is op 13 oktober 1942 op 82 jarige leeftijd overleden nadat hij in het donker in de Luts gevallen is.

Gerrit was op de bewuste avond bij zijn zoon Keimpe in de steeg even voorbij het woonhuis van de ouders van mevr de Vries op bezoek geweest. Hij had lekkere poedermelk gedronken. Hij zou de volgende dag op bezoek bij zijn zwagers  Keimpe en Pier (broers van Maria Keimpes Zijlstra van 2e vrouw van Gerrit de Vos) in Terhorne. Het was al laat en hij moest vanwege de spertijd en verduistering voor 8 uur thuis zijn. Het was een haastig man, dat kon je horen aan de manier van lopen. Hij maakte korte passen.

De vader van mevrouw de Vries zou hem thuis brengen omdat het al behoorlijk donker was. Ze waren al op weg de steeg uit toen vader Kuperus ontdekte dat de steegdeur nog open stond. Hij liep terug om deze dicht te doen, ondertussen liep Gerrit door. Op een gegeven moment hoorde vader Kuperus  Gerrit niet meer. Langs de Luts lag een strook gras. Vader Kuperus schreeuwde om Gerrit maar hij kreeg geen antwoord. Bij de Luts gekomen zag hij Gerrit in het midden van de Luts drijven. Ondertussen kwam Lucas Grouwstra net terug van de veiling in Koudum met zijn kar met hierop een carbidlamp. Met deze carbidlamp werd de reddingsactie bijgelicht. Vader Kuperus had zijn gebit op de Lutskant gelegd en Gerrit uit de Luts gehaald. In het keukentje de natte kleren en schoenen uitgedaan en Gerrit in de niet gebruikte bedstee gelegd. Het was inmiddels al na achten en de dokter moest gewaarschuwd worden. Om in spertijd op straat te mogen zijn had je een vergunning nodig. Deze werd gehaald bij agent van politie Mobelis die bij Foeke Wagenaar ingekwartierd was.  Met deze vergunning is men naar dokter van den Bijllaardt gegaan. Ook is dominee Schweitzer gewaarschuwd, (die toen al slecht kon zien)
Het mocht niet meer baten. Gerrit Alberts de Vos is in de bedstee gestorven door de schrik en onderkoeling van de val in de koude Luts.

 
Meer over mensen gesneuveld als gevolg van de Tweede Wereldoorlog is te vinden in het boek "Een laatste saluut" geschreven door Jack Kooistra. Ook kan op de website www.eenlaatstesaluut.nl gezocht worden.
 

 

beginpagina langsdeluts pagina online: 6 september 2009 laatste wijziging: 18-10-2019