jaarwisseling
 
nieuwjaarsstunt
foto 148-014 gemaakt door Frans van der Heide
In de jaren vijftig van de vorige was het de gewoonte om tijdens de jaarwisseling te gaan slepen met allerlei zaken. Op het dak van de secretarie is een houten boerenwagen geplaatst. Wie kan hier meer van vertellen?
 
Deze stunt is gebeurd met de jaarwisseling van 1955 of 1956. Twee companen hebben onafhankelijk van elkaar het verhaal aan mij verteld. Op oudsjaarsavond hebben een groep jongens uit Balk al improviserend deze stunt uitgevoerd. De heren wisten dat de houten boerenwagen al een tijdje op het erf van boer Ale Dijkstra aan het Tsjamkedijkje stond. (dat is de boerderij het dichtst bij het Slotermeer) Boer Dijkstra had de wagen op de bewuste avond gelukkig niet achter slot en grendel gezet. De wagen is over het Tsamkedijkje, langs de boerderijen van Albada en Hylkema naar de rand van Balk gebracht. En toen? Met de wagen over de klinkers van de Meerweg rijden zou teveel lawaai maken. Een bakfiets was nodig. Deze werd helemaal van het andere eind van Balk gehaald van het terrein van de zuivelfabriek.
Naast de boerderij van Hornstra, nu zeilschool De Stipe, is de wagen uit elkaar gehaald. Over de Meerweg langs de politiepost onder het raadhuis ging het de Dubbelstraat in. De meeste Balksters zaten in de kerk en hebben hier niets van gemerkt. Met lange ladders uit de bedrijven van de ouders werd de wagen in onderdelen op het dak van de secretarie gebracht. En daar weer in elkaar gezet. Ondertussen sloten meer jongeren zich bij de groep aan om deze klus te klaren.
Na afloop liepen de heren voldaan langs de politiepost. De veldwachters hadden zich afgevraagd wat de heren zoal hadden uitgespookt, "We hebben jullie niet gezien". "Kijk maar eens boven", was het antwoord. Daar stond de boerenwagen op het dak van de secretarie.
 
nieuwjaarsstunt
foto 161-014 gemaakt door Piet van der Wal
 
nieuwjaarsstunt
foto 161-015 gemaakt door Piet van der Wal
 
nieuwjaarsstunt
foto 161-016 gemaakt door Piet van der Wal
 
witkalken ramen bij Jongsmá geschenkenhuis
foto 055-039 beschikbaar gesteld door de familie Jongsma
Ook het kalken van teksten op de ruiten in het centrum van Balk was één van de tradities rond de jaarwisseling.
 
 
 

 

laatste wijziging: 30 december 2013